Polkupyörän varusteet

Pyörää hankkiessa kannattaa varata myös määrä budjetista varusteiden hankkimiseen. Kaupunkipyöräilyn tärkeimpiin sääntöihin kuuluu käsimerkin näyttäminen. Usein hyödyllisiä lisävarusteita on tavaratelineet sekä laukut, lokasuojat, matkamittari ja lukkopolkimet. Stemmejä on eri mittaisia, kuten myös eri kulmassa olevia. Täpäri tottakai onkin hieman kalliimpi sekä jos budjettia onkin alle 1600€ kandee tyytyä etujousitettuun pyörään, että rahat eivät riitä kunnolliseen täysjoustoon. Pyöräily onkin tehokasta keski- kuten myös alavartalon treeniä. Ranskassa puolestaan on laskettu, niin että jokainen työmatkapyöräilijä säästää keskimäärin 1200 € vuodessa ainoastaan yhteiskunnan terveydenhoitokuluja.

Kävellen moni työmatka olisivat liian pitkä vai aikaa vievä, sillä kevyestikin pyöräillen se taittuu kohtuullisessa ajassa. Pyöräilijä säästää rahaa polttoaine- kuten myös matkakustannuksissa ja vähentää omalta osaltaan moottoriliikenteen aiheuttamia haittoja, kuten melua ja ilmansaasteita. Tämä pätee sekä yhteiskunnalle koska liikkujalle aiheutuviin kuluihin. Korkeamman hinnan lisäksi täysjoustopyörä tarttee hieman enemmän pesua ja huoltoa, sillä ei nyt loppujen lopuksi riesaksi saakka. Pimeällä ajettaessa pyörässä on oltava valot. Se tulee pienellä viiveellä Suomeen. Ne ovat näppäriä tilanteissa, mihin tavanomainen polkupyörä ei sovi. Yhteiskunnan tuki suhteutettiin liikkujan tekemään taloudelliseen panostukseen. Huikeaa kehitys ovatkin tällä hetkellä sähköisellä puolella.

Pumppu, paikkarasia ja renkaanvaihtovälineet ovat yleisiä varusteita. Näissä valjastettu rengaspaine on normaalisti 6-10 bar. Pyöräilijän unelma ei ole kaupunki täynnä pyöräteitä, ainoastaan kaupunki, missä on turvallista ja miellyttävää ajaa pyörällä, vaikka siellä ei olisivat ainuttakaan pyörätietä. Suurimmat erot ovatkin rungon geometriassa, sillä cyclocross-pyörässä onkin lisää maavaraa sekä ajoasento onkin vähän pystympi. Radoneita ovat yleensä ottaen samalla rungolla vähän eritasoisilla osilla pari eri hinta vaihtoehtoa. Pyöräily säästää arvokasta kaupunkitilaa muuhun käyttämiseen.

Punainen takavalo on nimittäin sallittu vapaaehtoinen lisävaruste. Heidän lisäksi yhdet järeät mahdollisimman leveät (vähintään 2,4”, mikäli vain mahtuvat pyörimään pyörässäsi) nappularenkaat syksyn mutaan, bike parkkiin sekä alkutalven lumille. Mikäli jalat menee 100% suoraan molemmilta puolilta vailla lantion keinumista, satula ovatkin sopivalla korkeudella. Pyöräilyn kannalta keskeisten liikenne- ja väistämissääntöjen tuntemus onkin erään tutkimuksen mukaisesti heikkoa ynnä autoilijoiden jotta pyöräilijöiden keskuudessa. Meidän nettikaupasta löydät toisen muassa laadukkaat polkupyörämerkit Cube, Cervelo, Giant kuten myös Bianchi.

Turvallinen pyöräily tarttee hyvän pyörän kuten myös oikeat varusteet. Avainsana on reittisuunnittelu! Seuraavana aamuna skippasin hälyisän Hämeenlinnanväylän ja meluisan Mannerheimintietn ja suuntasin Keskuspuistoon. Lunki kuski on nimittäin ei kiilaa jonon kärkeen. Melu, ihmisen häiritsevänä kokema ääni, on yksi merkittävimmistä elinympäristön viihtyvyyteen vaikuttavista tekijöistä. Pyöräily onkin sujuvaa ja turvallista, silloin kun onkin joustava, varovainen sekä ystävällinen liikenteessä. Näin selkä ei kuormitu ostoksia kantaessa. Kauempana matkalla ja ylämäkiajossa siiretään voimaa vartalosta jalkoihin ja käytetään koko kehoa. Tällä tyylillä ei vaatisi tapahtua suihkussa kahdesti päivässä eivätkä päiviin tule ”liikaa” liikuntaa, joka voi olla ongelma, jos tykkää tapahtua lisäksi jumpissa, salilla vai muuten urheilemassa. Tarkempaa genrevalintaa kandee lähestyä saapuvan käytön vaikutuksesta.

Todellisuudessa taloudelliset hyödyt ovatkin vielä suurempia, että malli ei huomioi sairastavuuden vähenemisestä saatavia hyötyjä. Toisaalta, siihen saakka ovatkin nämä telineet toimineet paremmin kuin kovin. Pyöräilyn tarkoitus kasvaa myös liityntäliikenteessä. Pyöräily kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, helpottaa painonhallinnassa, parantaa lihasvoimaa ja liikkuvuutta ja kehittää tasapainoa sekä koordinaatiota. Satulan korkeuden kuten myös asennon kuten myös ohjaustangon asennon saa itselleen sopivaksi kokeilemalla.

Autoilijat eivät tämän lisäksi tarkkaile pyöräteiden ja jalkakäytävien liikennettä yhtä valppaasti kuin ajorataa, sekä toisinaan he eivät ole pyörätien olemassaolosta ees tietoisia. Mikäli puolestaan otetaan huomioon vaan liikkumisen yhteiskunnalle koituvat kustannukset ja hyödyt, autoilu kustantaa yhteiskunnalle 0,15 euroa kilometriltä jahka taas pyöräily tuottaa yhteiskunnalle 0,16 euroa säästöä kaikkia liikuttua kilometriä kohden. Jarrut ja valot on polkupyörän tärkeimmät turvavarusteet. Yhteistä näille jokaiselle on siitä huolimatta se, että niihin saa pakata tavaraa mukaan monia kymmeniä kiloja. Pyöräilijä polkee kilowattitunnin sisältämällä energialla 100 kilometriä, autoilija ajaa 0,8–1,7 kilometriä, linja-autossa istuva pääsee 5–10 kilometriä sekä junassa istuva 10–20 kilometriä. Pyörätelineisiin hän kiinnittää pyöränsä siten, jotta muutkin mahtuvat, eikä sumputa toisten pyöriä. Hintahaitari maastopyörissä onkin valtava, alkaen muutamasta sadasta eurosta jopa kymmeneen tuhanteen euroon asti.

Liikennepyöräilyyn on nimittäin Jyväskylän seudulla hyvät mahdollisuudet: matkat kohteiden välillä ovat keskimäärin lyhyitä, kevytväyliä on runsaasti sekä väylät lisäksi on kohtuullisesti hoidettuja. Minulla on Radonissaan 150 mm edessä sekä takana notkua ja keulakulma 68 astetta. Ensin kandee alottaa satulasta. Yhden vuorokauden sijasta kaivoin pyöräni esiin lähes kolmesti viikon kuluessa. Sairaalatilastojen ja väestöhaastatteluiden pohjalta onkin arvioitu, jotta vuosittain loukkaantuu noin 30 000 pyöräilijää. Pyörätiet on nimittäin jaettu laatu-, pää- sekä alueväyliin. Absoluuttisesti pyöräily onkin Jyväskylän seudulla käynnissä olevan vuosina lisääntynyt, sen tunnistaa esimerkiksi keskustan pyöräparkkien tukkeutumisesta. Polkupyörä onkin ajoneuvo siinä jossa auto vai moottoripyöräkin, kuten myös pyöräilijä on ajoneuvon kuljettaja.

Renkaina onkin yhä myöskin vakiona saapuneet Bontragerit. Nopeammin pääsee vain polkemalla. Normaali talvivaatetus riittää kovimpia pakkasia lukuun ottamatta. Kunnollinen pyörä kustantaa aina noin 700–1500 euroa tällaisella pyörällä ajaa vuosia aktiivisesti. Runkona onkin Trekin 520 teräsrunkoinen retkipyörä. Kuntoilussa taas lähtökohtaisesti hyvä asia. Tuossakin on tosin lisäksi se toinen puoli, esim. mun Santacruzista löytyviä alamäkeen tarkoitettuja iskareita ei saa ruuvattua niin pehmeäksi kuin, välillä rauhallisella juurakko lenkillä tekisi mieli. Pyörän takanavan sisään rakennetut rumpujarrut ovat yleisiä varsinkin vaihteettomissa pyörissä. Minkä kokoinen runko? silloin kun joskus kakarana puhuttiin pyörien koosta, vertailtiin enimmäkseen renkaiden tuumakokoo. Löydät lisäksi positiivisia tarjouksia.

Ajattelin ensin, jotta pyöräillen taittaisin poikkeuksellisen pitkän työmatkani sutjakammin kuten loputtoman pitkää ja liikennevalojen täyttämää Mannermiehentietä pitkin bussissa köröttäen. Vancouverin laskelman mukaan Kanadassa yhteiskunta antaa autolla liikkumiseen tukena yli yhdeksän dollaria kaikkia autoilijan käyttämää dollaria kohden, kun taas pyörällä liikkuja saa yhteiskunnan tukea 0,08 dollaria ja kävelijä 0,01 dollaria jokaista liikkumiseen käyttämäänsä dollaria kohden. Maastopyörissä on yleistynyt myöskin sisärenkaaton UST Tubeless -järjestelmä, missä ulkorengas tiivistyy suoraan vanteelle ilman sisärengasta.

Molemmille pyörille onkin aikansa ja paikkansa ja molempia voi kevyempänä taikka hieman järeämpänä versiona, riippuen jousituksen määrästä ja muista tekijöistä. Retkipyörä (tunnetaan myös nimellä touring-pyörä) ovat suunniteltu erityisesti pitkille matkoille, joissa täytyy pystyä kuljettamaan merkittävästi tavaroita messissä. Liikenteessä hikoilu on lähtökohtaisesti huono asia ylipäätään. Pyöräillessä ei synny melua eikä muitakaan saasteita. Hyvän pyöräilyasennon tunnistaa siitä, jotta ote ohjaustangosta onkin tukeva mutta ei puristava. Taajamissa polkupyörän ovat huomattu olevan nopein kulkuväline alle 7 kilometrin matkoilla. Esim. aikaisemmin kovaa ääntä pitäneiden kiinalaisvalmistajien halvat sähköpyöräkokeilut ovatkin edellisvuodesta vähentyneet. Oletko ikinä ajatellut hommata sähköpyörää? Nykyisissä malleissa moottori on nimittäin sijoitettu sikäli taitavasti, niin että tämä on nimittäin tuskinpa havaittavissa. Sinä olet liikennettä.

Metsähallituksen retkikohteet tarjoavat pyöräilijöille upeita kohteita aarniometsistä tunturipaljakalle. Downhill täten alamäkiajo on maastopyöräilyn vauhdikkain laji. Pyöräily toisen liikenteen keskellä vaatii panostusta turvallisuuteen. Polkupyörät koko perheelle huippumerkeiltä polkuhintaan! Verkkokaupasta löydät kaikkea pyöräilyyn liittyvää. Mikäli tarkoitus onkin ajaa xc- (cross country, elikkä se mitä onkin olympialaisissa, laihat kaverit trikooissa) vai vastaavia kisoja onkin pyörän oltava kevyt sekä tehokas polkea. Tarvittaessa saat lainata taikka melkein vuokrata pyörän. Kannattaa tutustua paikallisten pyöräkauppojen tarjontaan sekä selata nettiä, niin pääsee paremmin perille millaisia vaihtoehtoja on nimittäin saatavilla ja jota vastinetta sijoitukselleen voi. Varaudu toisin sanoen suihkuun ja tovin kestävään palautumisaikaan.

Tämäkin postaus syntyi melkein kokonaan ruuhkassa kököttäessä WordPressin kännykkäsovelluksella näpytellen. Cube-pyörämerkin maahantuojalle vahvistui käsitys, että kaikilla merkittävillä kilpailijoilla on nykyään tarjolla sähköavustettu maastopyörä. Onko sinulla kysymyksiä taikka tahdotko henkilökohtaista palvelua silloin kun olet ostamassa polkupyörää netistä? Ota yhteyttä nettikaupan asiakaspalveluumme joko sähköpostitse tai puhelimitse sekä kysy polkupyöristä vai tarvikkeista. Työmatkani onkin kuukauden ajan poikkeuksellisesti 8 km peinteisen kolmen sijasta. Vailla tämän kummempia tieteellisiä tutkimuksia olenkin vakuuttunut työmatkapyöräilyn suoraviivaisesta myötä työhyvinvointiin ja terveyteen. Pyörällä pystyy polkea joko verkkaisesti sekä nautiskellen, peruskestävyyttä rakentaen taikka vauhdikkaasti hikoillen, vauhtikestävyyttä vahvistaen. Ainakin ajatus tästä näin keväällä tuntuu houkuttelevalta.